Introduction:

Reading requires understanding, or comprehending, or the meaning of print. Readers must develop certain skills that will help them comprehend what they read and use this as an aid to reading Comprehensibility in writing is related to comprehension in reading. Comprehension skills are the ability to use context and prior knowledge to aid reading and to make sense of what one reads and hears. So, Reading Comprehension is the ability to grasp something mentally and the capacity to understand ideas and facts.

Reading Comprehension – Strategies

  • Read the questions first and make a note of the types of questions with focus on the key words

        general idea        – theme, title, subject matter

        specific details    – time, place

        inference             – infer, imply, suggest, hint

        vocabulary         – synonyms, antonyms

        tone                     – positive, negative, neutral

  • Read the passage and locate the key words
  • Keep the answers objective

Reading Comprehension 1

“The question whether the conduct complained of constitutes cruelty and the like for divorce purposes is determined primarily by its effect upon the particular person complaining of the acts. The question is not whether the conduct would be cruel to a reasonable person or a person of average normal sensibilities, but whether it would have that effect on the aggrieved spouse. That which may be cruel to one person may be laughed off by another, and what may not be cruel under one set of circumstances may be extreme cruelty under another set of circumstances.”

1.The chief concern of this passage is

(a) to define cruelty

(b) to define marital cruelty

(c) to define cruelty by standards of a reasonable man

(d) to evaluate the objective effect of cruelty on a married spouse.

Answer: b

2. According to the author, cruelty is

(a) subjective to the aggrieved spouse

(b) objectively determinable

(c) condemnable

(d) punishable

Answer: a

3. Is the aggrieved spouse a reasonable person according to the author?

(a) yes

(b) no

(c) the author makes no comment on it

(d) none of the above

Answer: c

Scroll down for more information_

Reading Comprehension 2

One of South America’s mysteries is Easter Island. Easter Island, also called Rapa Nui and Isla de Pascua, 3,600 km (2,237 mi) west of Chile, is a volcanic island with an interesting and partly unknown history. The island was named by the Dutch explorer Jacob Roggeveen because he encountered it on Easter Sunday 1722. He was the first European to find the island. The official name of the island, Isla de Pascua, means Easter Island in Spanish. This island is famous because of the approximately 887 huge statues which were found there. The statues consist of heads and complete torsos, the largest of which weighs 84 tons! These monuments, called moai, were carved out of compressed volcanic ash, called tuff. Which was found at a quarry at a place called Rano Raraku. Statues are still being found. Some of the monuments were left only half-carved. Nobody knows why Rano Raraku was abandoned. It is thought that the statues were carved by the ancestors of the modem Polynesian inhabitants. But the purpose of the statues and the reason they were abandoned remain mysteries.

 

1.Who named the island “Easter Island”?

(a) An Indian explorer

(b) A Dutch explorer

(c) The original inhabitants

(d) Rano Raraku

Answer: b

2.Who was Jacob Roggeveen?

(a) A European who found the island

(b) An explorer who named the island

(c) A person who carved several statues

(d) Both (a) & (b) are correct

Answer: d

3.What are moai?

(a) Ancestors of the current inhabitants

(b) Quarries on the island

(c) Statues on the island

(d) Volcanic ashes

Answer: c

4.Why isn’t the exact number of statues known?

(a) The island is too big to explore

(b) Statues are still being found

(c) Some statues were taken away

(d) None of the above.

Answer: b

5.What are the statues made of?

(a) Uncompressed volcanic ash

(b) Tuff

(c) Clay

(d) Sedimentary rocks

Answer: b

6.Why the quarry where the compressed volcanic ash was found abandoned?

(a) Nobody knows about it

(b) Because the quarry became empty

(c) Because of a curse

(d) Because of water logging

Answer: a

7.Rano Raraku is:

(a) The name of the Dutch explorer

(b) The name of an Indian warrior

(c) The name of a place in Easter Island

(d) The name of a place in Vanuatu Islands

Answer: c

Share This

Share this post with your friends!